Lavage (gehoorgang reinigen)

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het reinigen van uw gehoorgang.
Dit onderzoek kan nodig zijn omdat u bijvoorbeeld last heeft van oorproppen (cerumen) of een oorontsteking. Lavage bij een oorontsteking gebeurt alleen in overleg met uw huisarts na beoordeling.

Wie verricht het onderzoek?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de doktersassistente.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u vooraf minimaal 3 dagen, 3 keer per dag olijfolie of slaolie druppelt in het desbetreffende oor.

Heeft u in het verleden een ooroperatie ondergaan of is er ooit een gaatje in uw trommelvlies gezien, geeft dit aan bij de doktersassistente.

Het kan zijn u tijdens het onderzoek duizeligheidsklachten ervaart, dit komt omdat uw evenwichtsorgaan in uw binnenoor ligt. Deze klachten verdwijnen kort na het onderzoek.

Hoe gaat het onderzoek?

De doktersassistente beoordeeld met een otoscoop (apparaat om uw gehoorgang te inspecteren) de binnenkant van uw oren. Bij een vermoeden van een gaatje in uw trommelvlies of andere onregelmatigheden, zal zij de huisarts erbij roepen.
U krijgt een bekkentje om zelf onder uw oor te houden. Daarna zal er met een oorspuit water in uw oor gespoten worden om zo de oorproppen te verwijderen.

Resultaten

Als de cerumenprop(en) verwijderd is, is het onderzoek klaar en mag u naar huis.
Soms komt het voor dat het niet lukt om de cerumen in één keer te verwijderen. Het advies is dan om nogmaals 3 dagen, 3 keer per dag te druppelen met olijf-of slaolie en een vervolgafspraak te maken. Mocht het bij de vervolgafspraak nog niet lukken, wordt u doorverwezen naar de KNO-arts, zij zuigen de cerumen uit uw oor.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze voorbereiding toch nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de doktersassistente of aan de huisarts. Dit kan telefonisch maar ook via een e-consult (MGN-MijnGezondheid.net) of via de MedGemak app op uw telefoon. De werking hiervan staat uitgelegd op de website.