Holter onderzoek

 

Doel van het onderzoek
Via een Holter onderzoek spoort de cardioloog eventuele afwijkingen op in het hartritme. Een apparaatje registreert het hartritme gedurende 1 of enkele dagen. Zo krijgt de cardioloog een goed beeld over een langere periode.

Wie verricht het onderzoek?
Het onderzoek wordt verricht door de doktersassistente. Zij zorgt voor het aan- en afkoppelen en tevens stelt zij het apparaat in. Als het apparaat afgekoppeld wordt, worden de metingen verzonden naar de cardioloog. De cardioloog beoordeelt de uitslagen.

Voorbereiding
De elektroden blijven alleen op een droge huid plakken. Gebruik daarom op de dag van het onderzoek geen bodylotion of iets dergelijks. Trek gemakkelijke, ruim zittende kleding aan.  

 Hoe gaat het onderzoek?
De assistente vraagt u om het bovenlichaam te ontbloten. De assistente plakt 3 plakkers op het bovenlichaam. Bij overbeharing worden er eventueel wat haren weggeschoren. De plakkers worden verbonden met een klein kastje (de holter) en een kort kabeltje.
Tijdens het onderzoek kunt u uw normale dagelijkse bezigheden uitvoeren. Hierdoor krijgen we een goed beeld van uw hartritme tijdens inspanning en rust. De apparatuur moet droog blijven. Daarom mag u tijdens het onderzoek niet douchen of baden.
De assistente vraagt u om een dagboekje bij te houden. Deze krijgt u mee van de assistente. Dit geeft inzicht in uw activiteiten en klachten.

 Resultaten
Binnen 7 werkdagen ontvangt uw huisarts een terugkoppeling van de cardioloog met de uitslagen. De doktersassistente spreekt bij het afkoppelen van de holter af hoe u de uitslag ontvangt.

Heeft u nog vragen?
Als u na het lezen van deze voorbereiding toch nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de doktersassistente of aan de huisarts. Dit kan telefonisch maar ook via een e-consult (MGN-MijnGezondheid.net) of via de MedGemak app op uw telefoon. De werking hiervan staat uitgelegd op de website.