24-uurs bloeddrukmeting

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek geeft informatie hoe het verloop van uw bloeddruk gedurende één dag is. Meestal wordt dit onderzoek voorgesteld als uw arts vindt dat uw bloeddruk gedurende langere tijd te hoog is.

 

Wie verricht het onderzoek?

Het onderzoek wordt verricht door de doktersassistente. Dit is altijd in opdracht van de huisarts of de praktijkondersteuner.

Voorbereiding

Het is verstandig om gemakkelijk zittende kleding aan te trekken. Voor het aanleggen van de 24-uurs bloeddrukmeter moet u uw bovenkleding uittrekken.

Hoe gaat het onderzoek?

De doktersassistente legt bij u de 24-uurs bloeddrukmeter aan en verwijderd deze de volgende dag.
U krijgt een manchet (band) om uw bovenarm, te vergelijken met een gewone bloeddrukmeterband. Echter, deze manchet blijft gedurende 24 uur om uw arm zitten. Dus ook 's nachts. De manchet is aangesloten aan een kastje. Het kastje draagt u met een riem om uw heup of schouder.
Overdag wordt gemeten om de 30 minuten en 's nachts om de 60 minuten.
Wanneer de manchet wordt opgepompt, is het verzoek de arm zo ontspannen mogelijk te houden.
Tevens verzoeken wij u om een dagboek bij te houden. Hierin noteert u op welk tijdstip u verandert van activiteit en eventuele veranderde emoties. De huisarts kan dit gebruiken bij het beoordelen van de uitslag. Het is de bedoeling dat u zoveel mogelijk uw normale dagelijkse activiteiten doet. Dus ook werken en sporten als u dat gewend bent. De enige beperking is dat de band en het apparaat niet nat mogen worden. U kunt dus 24 uur lang niet douchen. Wel kunt u zich bijvoorbeeld wassen aan een wastafel.

Resultaten

De uitslag van de 24-uurs bloeddrukmeting wordt gegeven door de huisarts of praktijkondersteuner. Hier wordt apart een afspraak over gemaakt.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze voorbereiding toch nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de doktersassistente of aan de huisarts. Dit kan telefonisch maar ook via een e-consult (MGN-MijnGezondheid.net) of via de MedGemak app op uw telefoon. De werking hiervan staat uitgelegd op de website.